Artiklar

Intervju: ”Jag vill sätta hela Teatersverige i terapi”

teatertidningen_reddad_aleksa

”Om du kommer in på en eftertraktad teaterhögskola och sedan går den tre år långa högskoleutbildningen så borde du väl sedan erbjudas roller oavsett vilken könsidentitet du har – eller? Det trodde Aleksa Lundberg, men verkligheten visade sig vara en annan.

Alltsedan hon gick på teaterskola som barn har hon velat bli skådespelare och efter många försök kom hon till slut in på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Föga anade hon då att det skulle vara det enklaste momentet i karriären. Att sedan komma ut på arbetsmarknaden som transperson visade sig vara en än större utmaning.
– Det första som hände på en anställningsintervju var att jag talade med en regissör som i princip bara ville veta saker om min könskorrigering. Jag fick till och med frågan att ’Om jag anställer dig och du får den här rollen: kommer du att tala mycket om kön då för det vet jag inte om jag är intresserad av’.”

I Teatertidningen nr 3/2016 intervjuar jag Aleksa Lundberg om hur det är att vara transperson och skådespelare.

Du kanske också gillar

Ingen Kommentarer

Lämna ett svar