Om Ylva Lagercrantz Spindler

ylva_gravestam_2016Foto: Marie-Louise Gravestam

Kulturjournalist, teaterkritiker och moderator

Snabbversionen
Kulturjournalist med inriktning på scenkonst, teaterkritiker i SvD, tidigare chefredaktör för teatersajten Nummer (2000 – 2011). Har gett ut två trendspanande teatererlexikon och skriver nu på en ny debattbok om samtidens scenkonst, samt är med och driver Kritiklabbets Åskådarskolan.

Oklippta versionen
Jag har 25 års erfarenhet som kulturskribent och (webb)redaktör  med några av Sveriges största dagstidningar och tidskrifter som uppdragsgivare. Därtill får  jag regelbundet uppdrag som moderator, såväl för scenkonstfestivaler som bokmässor i Sverige och utomlands. Just nu skriver jag på en ny teaterbok tillsammans med kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner. 

Åren 1999 – 2011 var jag chefredaktör och ansvarig utgivare för den rikstäckande  nyhetssajten Nummer som jag också startade och utvecklade på uppdrag av Riksteatern. Nummer kom att uppskattas inom scenkonstvärlden genom att den lyckades förena djup och bredd med en nytänkande och interaktivt journalistik anpassad för nätet redan i början av 2000-talet. Så tilldelades sajten också flera utmärkelser, bland annat valdes den av tidningen Internetworld till Årets kultur- och debattsajt samt av FSN, Föreningen Sveriges nättidskrifter, till Årets nättidning. Tidningens artikelserier blev ofta uppmärksammade av annan media, som dem om genus, klass och representation inom scenkonsten. Våren 2011 tog  tidningen VI över driften av sajten. Idag är den nedlagd. De senaste åren har jag istället varvat frilansuppdrag som skribent och redaktör med anställningar som bland annat kulturreporter på TT Nyhetsbyrån. Bland mina återkommande uppdragsgivare finns Svenska Dagbladet, Scen och film, Sydsvenskan, Scenen, Teatertidningen och Författaren. Jag får också regelbundet förfrågningar om att vara moderator för såväl författarsamtal som dem om scenkonst, exempelvis på Bokmässan i Göteborg och Scenkonstbiennalen. För Kulturrådets räkning har jag även lett samtal under Barnbokmässan i Bologna (2013),  barnkulturkonferensen i Umeå (2013) och deras översättarseminarium på Långholmen i Stockholm (2016). Hösten 2015 föreläste jag om svenska teatertrender i London, ett uppdrag jag fick av Svenska Ambassadens kulturråd, och hösten 2016 var jag på en teaterfestival i Slovenien och talade om svenska dramatiker. Tillsammans med kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner har jag  skrivit ett par folkbildande teaterböcker.

Juryuppdrag
Scenkonstguidens gala (2018)
SvD:s teaterpris Thalia (2012- 2014)
Teaterbiennalens föreställningsjuryn (2004 – 2009)
Teaterbiennalens programjury (2011)

Arbetsstipendier i urval
2016: Natur och kulturs arbetsstipendium
2016: Journalistförbundets kreativitetsstipendium
2014: Författarförbundets kopieringsfond

Aktuell fortbildning
2016: Poddradio (Poppius Journalistskola)
2015: Indesign (Poppius Journalistskola)
2012: Debatt & Opinion (Poppius Journalistskola)